Vénás betegségek

VISSZÉRBETEGSÉG

Visszérműtét, és visszérkezelés a legmodernebb eljárásokkal - seprűvénától a fekélyes visszerekig. A visszér betegség leggyakrabban az alsó végtagon alakul ki. Kialakulhat csak esztétikai problémát jelentve kis seprűvénákon egészen a nagy, kidudorodó, végeredményben akár kifekélyesedő visszér-tágulatokig bármely méretben.

Visszérbetegség tünetei

 • seprűvénák, pókhálóvénák
 • nyugtalan láb szindróma
 • fájdalom, viszketés
 • láb dagadása (általában egy oldali)
 • bőrvörösség, melegség
 • fekély

A visszérbetegség kialakulása

A visszérbetegség kialakulásában számos ok játszik szerepet a genetikától kezdve a terhességen át az életmódig. Általánosságban elmondható, hogy alapvetően két tényező játszik szerepet a visszértágulatok kialakulásában: a vénák falának összetétele és a vénákban lévő vér nyomása. Hamarabb és nagyobb a betegség alakul ki annál, akinek az érfala gyengébb, vagy akinek a vénáiban a vér nyomása magasabb, ez ugyanis feszíti az érfalat.

Kockázati tényezők visszér betegség kialakulására:

 • genetikailag gyenge kötőszövet
 • túlsúly
 • terhesség
 • álló- vagy ülőmunka
 • sok autóvezetés
 • a női nemnél gyakoribb a kialakulás veszélye

A visszérbetegség előrehaladásában van egy döntő pillanat: amikor a vénákban lévő billentyűk záró funkciója megszűnik. Normális esetben ezek a billentyűk biztosítják, hogy a vér a vénában csak a szív felé tudjon áramolni.

http://www.youtube.com/watch?v=hXrZI4P4hYg

 

Amennyiben a véna kitágul, a billentyűk szélei nem érnek össze, a záró funkciójuk megszűnik, ezzel egy drámai romlás irányába mozdul el a visszérbetegség.

http://www.youtube.com/watch?v=0Gas_TrxMdo

Ezért is fontos a megelőzés, az idejében történő kezelés.

Visszér - kezelés, gyógyítás

A visszér kezelés, gyógyítás alapvetően a kockázati tényezők csökkentéséből, az érfalak megerősítéséből, a vénában lévő nyomás csökkentéséből, illetve a lassult áramlás miatti vérrögök képződésének megelőzéséből áll. Visszér kezelésénél végső soron a már nagyon kitágult visszereket mesterségesen össze kell zárni, vagy el kell távolítani (visszérműtét).

Visszér gyógyításának, kezelésének lépései:

Véráramlás biztosítása (éren belüli nyomás csökkentése): rendszeres lábtorna - ezzel az izompumpával segítjük a vér szív felé való lökését, tartós statikus álló / ülő helyzet kerülése.

Vérrögképződés megelőzése: megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása, szükség esetén véralvadásgátló szedése.

Érfalak megerősítése: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, szükség esetén étrend kiegészítők / gyógyszerek szedése.

Kitágult visszér kezelése, gyógyítása: lézeres visszérműtét rádiófrekvenciás visszérműtét

Gyulladt, fekélyes visszér kezelés, gyógyítása: gyógyszeres visszér-kezelés, visszér műtét, fekély kezelése.

Visszérműtét

A jelentősen kitágult visszerek kezelésének módja a visszér műtét. Visszér műtétnél a kitágult visszerek eltávolítása, a vénás keringés helyreállítása történik. http://www.youtube.com/watch?v=VPeXRCc8w24&list=PL3C9D27C1B30CE5E1

A visszér műtét modern fajtája, amikor rádiófrekvenciával a visszereket összeszűkítik, lezárják.

Ambulánsan is végezhető a rádiófrekvenciás visszérműtét. A visszér műtéthez különösebb előkészületet nem igényel. Előzetes szakorvosi vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy a visszérműtét indikációja fennáll-e, illetve hány alkalom szükséges a visszerek eltüntetésére.

Visszérbetegség megelőzése

A szövődményes visszér kezelésének, gyógyításának leghatékonyabb módja a megelőzés. Így a megfelelő életmód:

 • rendszeres lábtorna - ezzel az izompumpával segítjük a vér szív felé való lökését
 • tartós statikus álló / ülő helyzet kerülése
 • megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása
 • egészséges táplálkozás
 • rendszeres testmozgás

 

A VISSZERESSÉG MINDEN STÁDIUMÁRA SZAKSZERŰ MEGOLDÁST KÍNÁLUNK!

 

Elérhető megoldások:

 • személyre szabott életmódi tanácsadás
 • lézeres, rádiófrekvenciás visszérkezelés
 • ragasztásos érzárás (VenaSeal)
 • sclerotherapia, hab-sclerotherapia
 • szövődmények kezelése (trombózis, fekély)

A visszeresség általában veleszületett hajlam, kedvezőtlen munkakörülmény, ill. nőknél a terhesség következtében kialakult hormonális státusz megváltozása, a magzat vénákra gyakorolt nyomása következtében alakul ki. Lényege- a nyomásviszonyok megváltozása a mély és a felületes vénás rendszer között, melyet a felületes, ill. mélyvénákban kialakult, billentyű elégtelenség okoz. Káros hatása a vénás pangás, vénás elégtelenségben rejlik.

A visszerességnek nem csak kozmetikai jelentősége van. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a visszeresség következtében kialakult vénás pangás károsítja a bőr vérellátását. Ennek következtében a gombás és más bakteriális fertőzés könnyebben alakul ki, mely mikro bőrrepedéseket okozva elősegíti a gyulladásos folyamatok így az orbánc kialakulását is, mely közvetve trombózishoz, ill. nyirokérgyulladáshoz vezet. A visszeresség legsúlyosabb következménye a lábszárfekély kialakulása.

Új, korszerű kezelési technikák: gyorsabb gyógyulást eredményeznek

A kialakult visszeresség egyetlen hatásos megoldása a visszérműtét elvégzése. Az utóbbi évtizedben elterjedt endoluminalis műtéti módszerek (lézeres műtét, rádiófrekvenciás abláció, forró gőz alkalmazása, ragasztó anyag érbejuttatása) sok szempontból előnyösebbek a paciensek számára.

Az új módszerek előnyei a hagyományos, sebészi műtéttel szemben:

 • Nincs metszés lágyékhajlatban.
 • Minimális a műtét utáni bevérzés kialakulása, ezért minimális a sebfájdalom.
 • Néhány óra múlva már felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség hosszabb kórházi megfigyelésre.
 • A műtét egy része helyi érzéstelenítésben végezhető, gyógyszeres rásegítéssel, nem szükséges gerinc közeli érzéstelenítés vagy altatás.
 • A nagyobb szúrások, metszések hiánya miatt jobbak az esztétikai eredmények
 • A műtét után pár nappal a páciens ismét munkába állhat, nincs szükség hosszú táppénzes időszakra.
 • Mindehhez hozzátartozik, hogy a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől.

 

Rádiófrekvenciás kezelés (vágás nélküli kezelés)

A legmodernebb EVRF rádiófrekvenciás eszköz segítségével az alsó végtagi visszértágulatok lágyéki metszés nélkül, a bőrön ejtett apró szúrások segítségével távolíthatók el. Ráadásul a EVRF rádiófrekvenciás készülék hatalmas előnye, hogy alkalmas a nagy visszértörzsek műtéti kezelésére és a kis oldalágak, illetve felületes pókhálóvénák eltüntetésére is.

A műtét előtt a páciensek részletes érsebészeti vizsgálatban (fizikális vizsgálat, Doppler-vizsgálat, vénás ultrahang, szükség esetén artériás ultrahang, 50 év felett nyaki ultrahang), majd általános belgyógyászati vizsgálatban részesülnek, vérvétel, EKG, mellkas röntgen-vizsgálat történik. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, vénás gyógyszeres rásegítéssel, a műtéti stressz oldása és a teljes fájdalommentesség elérése érdekében. A beavatkozás után a végtagra combtőig rugalmas pólya kerül, majd néhány órás ágynyugalom után a páciens felkelhet, panaszmentesség esetén otthonába távozhat. A műtét másnapján és egy hét elteltével is ultrahangos kontrollvizsgálat történik, a beteg pedig 1-2 nap múlva rugalmas pólya vagy kompressziós harisnya viselése mellett teljesen munkaképes, bár nehéz fizikai munka végzése, sportolás csak néhány hét elteltével javasolt.

Szükség esetén az ellenoldali rádiófrekvenciás visszérműtét 2-3 hét múlva szintén elvégezhető.  Bővebben >>

 


Ragasztásos érzárás (VenaSeal) - ÚJ!

A VenaSeal™ ragasztásos visszérzárás a legújabb lehetőség a visszerek megszüntetésére. Annyira innovatív technológia, hogy az USA-ban is 2015-ban kapta meg az FDA engedélyét, azóta a legkorszerűbb klinikák kezdték meg alkalmazását, így jelenleg az USA-ban is ez számít a nagy visszerek megszüntetésének legkorszerűbb módjának. Bővebben >>

 

Mihalovits Perfect Leg Érsebészet Szeged / Dr. Mihalovits Gábor

webfejlesztés | biocreative